Joulukalenteri luukku 12: Saksalaiset jouluperinteet vs. suomalaiset


Viikko sitten minulla oli viimeinen tunti saksaa kansalaisopistolla ennen joulua. Sain siitä idean toteuttaa nyt viiko myöhemmin postauksen blogini joulukalnteriin, jossa kirjoittelen hieman suomalaisen ja saksalaisen joulunvieton yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista. Tunnilla nimittän kävimme vähän läpi sitä, millaista joulunvietto on Saksassa.


Monet tunnetuista joululauluista tuleva alunperin muuten Saksasta, kuten yllä oleva Jouluyö, Juhlayö eli Stille Nacht, Heilige Nacht. Joululaulu, joka on käännetty varmasti usealle kielelle. Monia muitakin jouluperinteitä on tullu meille Saksan suunnalta. Näitä ovat muun muassa joulukuusi eli saksaksi Weihnachtsbaum. Saksassa kuten Suomessakin joulu on perhejuhla, jonka viettoon kuuluu olennaisena osana syöminen, ja herkulliset joululeivonnaiset. Ruuat kuitenkin eroavat toisistaa. Kun Suomessa syödään joulukinkkua ja laatikoita, sekä lohta,  saksalaiset nauttivat usein jouluhanhea, knöödeleitä ja karppia. 

Joulunodotus eroaa myös joillain tavoin mutta aivan kuten Suomessa, on Saksassakin joulukalenterit. Etenkin lapsilla. Taitaapa koko joulukalenteri olla alunperin saksalainen keksintö. Saksassa suuri ilmiö on joulumarkkinat, joita on ainakin isoimmissa kaupungeissa niin, että ne kestävät usein koko joulukuun. Osa alkaa jo marraskuussa. 

Kun Suomessa vietettään itsenäisyyspäivää 6.12 on Saksassakin tuossa päivämäärällä oma hyvin erilainen tarkoituksesna. Sillä silloin Katolilaiseen perinteeseen kuuluva pyhimys Nikolaus käy jakamassa pieni lahjoja ja herkkuja kilteille lapsille, jotka hän piilottaa sukkiin tai kenkiin. 

Jouluaatto on tärkeä päivä niin Suomessa kuin Saksassakin. Saksassakin jaetaan joululahjat aattona, vaikka juhlaetria valmisetetaan erikseen joulupäivänä. Joka tapauksessa aattona Saksassa jaetaan lahjat, jotka tuo kristuslapsi eikä suinkaan joulupukki kuten Suomessa. Useat saksalaiset perheet saattavat käydä aattona myös kirjossa, ja keskiyön messut ovat suosittuja.

Jouluherkuista piparit ovat Saksasta lähtöisin. Siellä tosin tehdään hieman erilaisia pipareita. Saksalaista jouluherkkua on myös esimerkiksi Weihnachtsolle, joka on kuivatuilla hedelmillä maustettu pullapitkon kaltainen leivonnainen.

Lähteenä saksalaisesta joulunvietosta olen käyttänyt saamaamme monistetta, joka on alunperin Hallo!  (kirjoittanut Monika Hotanen, Eva Kauppi) - nimisen saksan oppikirjan opettajankappaleesta. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Söpö kettutyttö vai femme fatale?

Sotkuinen (ja" ruma") totuus elämästäni

Bloggaamisen suola